De twee belangrijkste -en zeer diverse- bergmassieven van de (Spaanse) Pyreneeën: het granieten Posets-Maladeta met de hoogste toppen en belangrijkste gletsjers van de Spaanse Pyreneeën, én het hoogste kalkmassief van Europa in Ordesa-Monte Perdido
Door de verschillende stadia van de ontstaansgeschiedenis van de Pyreneeën
De unieke ecosystemen van de bergmeren
Endemische bloemen- en plantensoorten
Grensoverschrijdende wandelpaden vol historie die ons vertellen over de bewoners van de bergdorpen in de Pyreneeën
Spaanse cultuur en historie in de middeleeuwse vestingsstad Ainsa…met natuurlijk tapasOnder begeleiding van Biologe, berggids en Pyreneeënspecialiste Helena Parga en Cultuurwetenschapper en berggids Femke Treep
We maken een reis door het hart van de Pyreneeën. De eerste dagen trekken we over de horizontale as van het gebergte het Parque Natural Posets-Maladeta in, waarna we tijdens de tweede helft van de reis onze weg zoeken in het Parque Nacional de Ordesa-Monte Perdido. Op deze manier krijgen we totaal verschillende gezichten van de Pyreneeën te zien. De granietlandschappen van Posets-Maladeta tonen het begin van de ontstaansgeschiedenis van de Pyreneeën, de belangrijkste zuidgelegen gletsjers en de hoogste toppen van de Pyreneeën. De bergketen van de Monte Perdido vormt het hoogste kalkmassief van Europa. Met haar enorme verticale wanden en diepe kloven heeft dit landschap niet alleen een geheel eigen karakter, maar laat de rots ons ook direct alle lagen van de geschiedenis zien. We zullen ontdekken hoe de omgeving van Ordesa het vervolg van de formatie van de Pyreneeën toont.
Behalve naar de bergen zelf, gaan we op onderzoek uit naar het thuis dat hier generaties lang gevonden is, door flora, fauna, en door de mens. Een tussenstop in de middeleeuwse vestingsstad Ainsa laat ons kennis maken met de cultuurhistorie van de Pyreneeën én met het huidige Spanje. Bergen zijn overal, Spaanse bergen niet…
Twee beschermde natuurgebieden vertellen ons de geologische geschiedenis van dit gebergte. Een tocht door dichte bossen, langs uitgestrekte weiden, meanderende rivieren, meren in het hooggebergte, en paden vol geschiedenis die ons vertellen over de vroegere passanten.
PROGRAMMA
DAG 1 – ZATERDAG
We reizen af naar Toulouse, vanwaar een taxi ons in een kleine twee uur naar Luchon brengt. In het 17-eeuwse Hospice de France (1400 meter) overnachten we nog net aan de Franse zijde van de grens, en maken we kennis met de vroegere voorbijgangers en de oorsprong van de vele ‘hospitals’ van de Pyreneeën.
DAG 2 – ZONDAG
Luchon – Llanos de Hospital 12 km +1100 -800 6-7 uur
We beginnen de dag met een pittige klim richting de zuidelijker gelegen landsgrens. De Pyreneeën werden in de geschiedschrijving vaak beschreven als een doorlopende, niet te passeren wand, maar na een pauze bij de Lacs Boums du Port lopen we door de puerto de Benasque (deur van Benasque) Spanje binnen. We worden welkom geheten met prachtige uitzichten op het Maladetamassief waaraan dit beschermde natuurgebied haar naam te danken heeft. We zien de Aneto (3404 meter) -de hoogste top van de Pyreneeën– en zijn gletsjer. Tijdens de afdaling Valle de Benasque in, brengen we een bezoek aan oorspronkelijke herdershutten die ter uitzondering aan ons opengesteld worden. Uitrusten doen we vandaag in het prachtige, historische Hospital de Benasque, waar we nog even van de luxe van een hotel mogen genieten.
DAG 3 – MAANDAG
Llanos de Hospital – Valle de Estós 21km +1100 -1000 8 uur
We laten Frankrijk verder achter ons en zetten koers richting Refugio Estós. Een natuurlijk balkon biedt ons vandaag uitzicht op Pico Pediguero, het derde belangrijkste massief van het park, dat zijn naam te danken heeft aan de perdiz nival: de alpensneeuwhoen. Langs de thermale baden van Benasque en via een stukje GR11 – de GR-route die van zee naar zee de hele Spaanse Pyreneeën traverseert – slaan we af Valle de Estós in. Een laatste klim leidt ons langs de meren van Escarpinosa en Batisielles die geheel terecht tot de mooiste plekjes van Spanje worden gerekend. We overnachten in de simpele, maar gemoedelijke Refugio de Estós waar met liefde voor ons wordt gekookt.
DAG 4 – DINSDAG
Valle de Estós – Refugio Biadós 13km +800 -900 6 uur
De liefhebber staat vandaag vroeg op om voor het ontbijt in de omgeving van Refugio Estós fauna te spotten. Daarna volgen we de voetsporen van de herders en hun vee in de richting van puerto de chistau. De almen en oude cabañas geven ons inzicht in de geschiedenis van deze vallei: een regio waarin de veehouderij tot op de dag van vandaag erg belangrijk is. We worden getrakteerd op de mooiste uitzichten op het geologische schilderij genaamd Posets (3369 meter), de tweede hoogste berg van de Pyreneeën en tevens naamgever van dit natuurpark.
DAG 5 – WOENSDAG
Refugio Biadós – Revilla
Revilla – Ainsa
5km +400 -400 2 uur
Vanochtend nemen we afscheid van Posets-Maladeta. Een korte rit met de taxi brengt ons via een prachtige bergweg naar een gebied met een totaal nieuw gezicht. Typisch Spaans middeleeuwse dorpjes, mediterraanse landschappen met geurige begroeiing, en aan het einde van de weg het dorpje Revilla. Hiervandaan maken we een korte, ontspannen wandeling met uitzichten de imponerend diepe canyons in. Het is niet voor niets dat dit gebied een walhalla is voor canyoneers en speleologen.. Maar we zijn hier vooral om beter zicht te hebben op de imposante gieren: de veelvoorkomende vale gier en rode wauw, maar ook de zeldzame lammergier kunnen we tijdens een bezoek aan de Pyreneeën niet missen. Tegen de middag komen we aan in Ainsa, een schitterende middeleeuwse vestingsstad gebouwd op een heuveltop. De middag is vrij te besteden, met bijvoorbeeld gelegenheid om het geologisch- of ecomuseum te bezoeken. Samen zullen we de dag afsluiten met een stukje cultuurhistorie, maar zeker ook hedendaagse cultuur: tapas en Spaanse wijn op één van de mooiste pleinen van Spanje.
DAG 6 – DONDERDAG
Ainsa – Valle de Ordesa – Goriz
14km +1200 -300 6 uur
Ainsa vormt de poort naar Parque Nacional de Ordesa met haar Monte Perdido (3355 meter): het hoogste kalkmassief van Europa. De taxi rijdt ons naar Valle de Ordesa, één van de vijf gletsjervalleien die in een stervorm uiteenlopen vanaf de Monte Perdido. Vanaf hier gaan we niet Ordesa ín, maar klimmen we omhoog aan de tegenoverliggende zijde van de vallei. We bewandelen de Faja Pelay: kenmerkend voor dit gebied zijn de door erosie uitgesleten open tunnels die spectaculaire uitzichten bieden op de tegenoverliggende verticale wanden en toppen. De nacht brengen we door in Refugio Goriz, aan de voet van de Monte Perdido.
DAG 7 – VRIJDAG
Refugio Goriz – Brecha de Rolando – Gavarnie
14km +700 -1500 6-7 uur
Vanuit Refugio Goriz klimmen we omhoog verder Ordesa in. In de verte zien we de bijzondere Brecha de Rolando: ogenschijnlijk een perfect uitgehakte, maar natuurlijke grenspoort. Hier laten we Spanje achter ons en krijgen we een laatste toetje. Met de cirque du Gavarnie en daarin Europa’s hoogste waterval (422 meter) nemen we afscheid van de Pyreneeën.
DAG 8 – ZATERDAG
Na een laatste overnachting in Chalet Refuge La Grange de Holle vertrekken we zaterdagochtend gezamelijk richting Toulouse, waarvandaan ieder op eigen gelegenheid terugreist naar Nederland.
PRAKTISCH
INCLUSIEF
- Zorg en toewijding van twee International Mountain Leaders met ieder hun eigen perspectief en achtergrond
- Geplande tranfers gedurende de week en van en naar het vliegveld in Toulouse
- 5 overnachtingen in berghutten (slaapzaal)
- 2 overnachtingen in hotels op tweepersoonskamers
- 7 x halfpension (inclusief tapasmenu in Ainsa)
- Bijdrage aan conservatie- en onderzoeksproject Cotiella
EXCLUSIEF
- Heen- en terugreis
- Persoonlijke uitgaven
- Kosten ten gevolge van onvoorziene wijzigingen in het programma door bijvoorbeeld weersomstandigheden of blessures
ECOTOERISME
DRAAG BIJ AAN ONDERZOEK EN CONSERVATIE
Een gebrek aan mankracht en financiële middelen heeft wetenschappelijk onderzoek in gevaar gebracht, terwijl dat juist zo essentieel is in het behoud van de biodiversiteit. Deelnemers aan deze reis kunnen bijdragen aan onderzoek en conservatie van de Pyreneeën. Bijdrages worden geïnvesteerd in het onderzoek naar de Blokgletsjer van de Cotiella, een unieke berg in de Prepyreneeën. Deze gletsjer is mogelijk actief, maar tot nog toe niet onderzocht. Om te kunnen vaststellen of de gletsjer daadwerkelijk actief is, zijn inmiddels zes sensoren aangebracht die de temperatuur en beweging van de gletsjer meten. De gegevens die voortkomen uit dit onderzoek kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het onderzoek naar de huidige klimaatverandering. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Helena Parga en geoloog Anchel Belmonte, en wordt gefinancieerd door de ecotoeristische activiteiten van PiriNATURE.